Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: trakietsadobri
Категория: Лични дневници
Прочетен: 815532
Постинги: 584
Коментари: 710
Гласове: 4141
Постинг
22.05.2017 12:01 - Природонаучният музей и Националната галерия в Нощ на музеите 2017
Автор: trakietsadobri Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1130 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 09.12.2020 00:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Събота, 20 май 2017г., щастливо-пролетна София в нощта на музеите.
Сърцето на града се оглася от весела глъчка – на където и да погледнеш, кипи живот и празнично въодушевление. Радостта се разхожда по улиците и парковете на града, без да се интересува от къде е дошла – от чудното време и веселото безгрижие на абитуриентите или от Огнен фестивал и Нощта на музеите и галерите.

Радостта се шляе и удивлява – въодушевявайки себе си и всеки когото срещне.
Точно това ми се случи и на мен тази събота, късен следобед – кръстосвах с приятели улиците на София и се радвах на лятото, и смеха на младите в нощта на паметта и изкуствата.

Не малко дни и нощи съм скиторил и живял, ала този 20 май ще го помня дълго. Не само заради разходката в залите на Природонаучният музей и Националната галерия, а защото толкова много будност, жизненост и позитивна енергия рядко съм срещал.

Преживях неповторимо приказно пътешествие – от 17:00 до 24:00 часа, където и да отидех виждах само живот, любопитство и радост.

Ето какво ми се случи:
Слушах хубава музика в изпълнение талантливи и щастливо раздаващи се студенти в „Музикален център Борис Христов;

Присъствах на приказният концерт на Софийският духов оркестър
в зелената градина до Етнографският музей. Зеленина, щастливи лица и музикално пътешествие под диригентството на Иван Стоянов, който преди всяко изпълнение неуморно разказваше на къде ще летим върху крилете на музиката: Африка и джаз, Испанска и латиноамериканска музика, мюзикъли от Великобритания и САЩ, а на финала завръщане у дома с хора в неравноделните ритми на маестро Дико Илиев.

Националният природонаучен музей към Българска академия на науките, който разказва от първо лице за безграничното въодушевление на живота и за неговата най-тъжна памет. Хиляди препарирани животни – тъжна, безгранично тъжна реалност, а от другата страна дете с безгранично любопитство и удивление!! Надали има друго по-контрастно човешко произведение от това. Разбираемо или неразбираемо, но природонаучен музей е по-полезен от мнозина учители и еколози, защото именно от това детско безгранично любопитство и удивление е тръгнал пътя не на един, а на стотици и хиляди истински природозащитници (биолози, животновъди, еколози, геолози и ...).

Познайте дали в нощта на отворени врати в музеят на природата имаше много посетители? Имаше, хиляди и хиляди посетители, голямата част от които родители и деца, и поне още толкова тинейджъри и студенти. Така че ако някой ви каже, че младите хора в България не са жадни за знания и живот, не му вярвайте, а се разходете в залите на Националният природонаучен музей към Българска академия на науките в някой от дните със свободен достъп, за да видите истината.

Децата и младите хора са не просто будни, а съживяващо жизнени винаги когато им дадете достъп до пример и смисъл. Винаги когато отговорите с разбиране и всеотдайност на въпросите им. Тогава всяко дете се превръща в строител, рицар, поет, музикант, нестинарка, природозащитник, лекарка, инженер,... Децата противно на клишето не искат пасти и таблети, а мисли, примери и общуване.

Националната художествена галерия, незнайно защо наречена Квадрат 500.
Противно на твърде концептуалното за разбиране име, в този най-голям музей на изкуствата кипеше съвсем осезаем живот. И тук имаше хиляди и хиляди посетители, и тук имаше много тинейджъри, студенти и млади родители. Нещо повече, три пъти видях млади момичета, който стоят на малките столчета в центъра на някоя от изложбените зали и притихнало съзерцават светлината и баграта в изкуството. Видях и влюбена двойка, която правеше същото, видях и младо семейство, което правеше същото.

И това се случва не само в музеите!
Предишният ден, в петък сутринта, около 9.30 часа видях цяла група ученици художници, който рисуваха орнаменти и фризове около някогашният дворец. Учителят, възрастен мъж на около 60 години, едвам ги откъсна от рисуването, защото ще закъснеят за следващите часове.

Както вече стана дума, децата искат да виждат и могат всичко – достатъчно е съвсем малко да ги поощриш, като им дадеш добър, жив пример. Да ги видиш и да отговориш с разбиране на въпросите им.

Музика:
Тържествен концерт на Софийски духов оркестър
     www.youtube.com/watch?v=ago2aMX2UR8
Над 1700 произведения на изкуството в „Квадрат 500” - Новините на Нова (25.05.2015г.)
     www.youtube.com/watch?v=pa-BfYjTU8M
Петя на рояла в зала Борис Христов
     www.youtube.com/watch?v=6qweJT-HybQ
Иван Хараланов на китара в зала Борис Христов
     www.youtube.com/watch?v=YLm4QMQDQGQ



Гласувай:
9



1. emi1ts - Да,
23.05.2017 09:52
приказно пътешествие!Чудесно е ,че се случва тук в България!
Благодаря!Хубав ден!
цитирай
2. trakietsadobri - Да, беше весело :)
23.05.2017 11:42
Има наистина много какво да се види не само в София, а във всички кътчета на красивата ни родина.
цитирай
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031